Η αντίδραση των παιδιών που έχουν ψωρίαση είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Όπως και οι ενήλικες, ενδέχεται να έχουν δυσκολίες στο να διαχειριστούν την ‘αλήθεια’ της διάγνωσής τους. Τα παιδιά στηρίζονται στους γονείς στους για να βρουν παρηγοριά για τα συμπτώματα της ψωρίασης, αλλά και συναισθηματική συμπαράσταση για το ότι το δέρμα τους φαίνεται διαφορετικό από των άλλων παιδιών. Υπάρχουν παιδιά που αντιδρούν με μια μικρή συναισθηματική επιβάρυνση προς τη νόσο και άλλα παιδιά που αισθάνονται αμηχανία, θυμό ή λύπη. Η διάθεσή τους και οι αντιδράσεις τους διακατέχονται από μεταπτώσεις μετά την εκδήλωση της νόσου. Τα παιδιά ως επί το πλείστον αισθάνονται άγχος όταν η νόσος υποτροπιάζει, όταν υφίσταται χειροτέρευση και όταν απορρίπτονται από τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Ανεξάρτητα από το άτομο που εκπαιδεύει ή παρηγορεί το παιδί, το πλαίσιο στήριξης είναι πολύ σημαντικό για να μπορεί να διαχειριστεί την νόσο αποτελεσματικά. 

Ο τρόπος που εκπαιδεύει ο γονιός το παιδί του, πρέπει να βασίζεται στην ηλικία και στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού. Για τα μικρά παιδιά είναι ευκολότερο να αντλούν πληροφορίες από τους γονείς τους, ενώ οι έφηβοι συχνά στρέφονται για ενημέρωση και συμπαράσταση σε συνομήλικους ή σε συμβούλους που πιθανότατα γνωρίζουν περισσότερα για την ψωρίαση. Εάν τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους συμμαθητές τους, εξηγήστε τι είναι η ψωρίαση στους καθηγητές ή στους συμμαθητές του παιδιού σας. Ενημερώνοντας ξανά και ξανά το παιδί για τη νόσο, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να κατανοήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα την κατάστασή του, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα την αλήθεια και την παροχή ελπίδας στο παιδί.

Αποτελεσματική βοήθεια μπορεί να σας προσφέρει το Καλυψώ. Αναζητείστε την επικοινωνία με τους ειδικούς συνεργάτες του που θα σας καθοδηγήσουν  σωστά στη διαχείριση του θέματος ψωρίαση και παιδί..