Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ο Δήμος Πειραιά και το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με την υποστήριξη της εταιρείας Leo Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, διοργάνωσαν Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί»
Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, ώρα 18:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) στον Πειραιά. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κος Νικόλαος Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους παραβρισκόμενους, τους ομιλητές, το ΕΔΔΥΠΠΥ και το Δήμο Πειραιά για τη διοργάνωση. Ο κος Σταυριανέας κατά την εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην πληθώρα ερευνών που διεξάγονται σε ετήσια βάση για την Ψωρίαση, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντική πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια από τον ειδικό δερματολόγο άμεσα και να μην απογοητεύονται.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Ιωάννης Κατσαντώνης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Δερματολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία παρουσίασε ενδιαφέροντα ιστορικά και επιδημιολογικά στοιχεία για την Ψωρίαση, καθώς και για το ρόλο της κληρονομικότητας στην εμφάνισή της. Αναφέρθηκε στους παράγοντες εμφάνισης και στις κλινικές μορφές της νόσου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Ακόμη, ανέφερε ότι στους ασθενείς με ψωρίαση υπάρχει προδιάθεση εμφάνισης κάποιου μεταβολικού νοσήματος για αυτό και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και σε στενή επικοινωνία με το γιατρό τους. Τέλος, τόνισε ότι πολύ σημαντικό για το γιατρό πλέον να εστιάζει στις ανάγκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να προσαρμόζει ανάλογα τη θεραπευτική του προσέγγιση.
Η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, κα Πόπη Πρόφη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ, αναφέρθηκε στις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεων της ψωρίασης, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να αποδεχθούν τη νόσο, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Ο θεραπευτής, τόνισε η κα Πρόφη, καλείται να έχει την προσοχή του απόλυτα στραμμένη στον ασθενή, ώστε να κατανοήσει το μέγεθος των ψυχολογικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει και να μπορέσει να τον υποστηρίξει ουσιαστικά.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ κος Κωνσταντίνος Λούμος, παρουσίασε από την πλευρά του ασθενή τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται οι πάσχοντες από ψωρίαση και τη βοήθεια και υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει το Σωματείο Καλυψώ. Οι δράσεις του Σωματείου στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, στην απομυθοποίηση της νόσου και στην εξάλειψη της άγνοιας σε ό,τι αφορά την Ψωρίαση. Σημαντικό είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, καθώς έτσι βελτιώνεται η σχέση και η επικοινωνία των πασχόντων με τον οικογενειακό αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές, ενώ το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι πλέον η ιατρική μπορεί να ανακουφίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ασθενείς με ψωρίαση, λόγω των εξελιγμένων θεραπευτικών μεθόδων σε συνδυασμό με τη σύγχρονη προσέγγιση της ψυχολογικής υποστήριξης.